میکرونیدلینگ
داشتن پوستی با طراوت و شاداب یکی از خواسته هایی است که ارتباط خاصی با سن و جنسیت ندارد چرا که این روزها تقریبا طیف وسیعی از افراد به دنبال روش های مختلف جهت جوانسازی پوستشان هستند. صرف نظر از این که چه جنسیتی داشته و چند سال دارند! از گذشته تا کنون روش های مختلفی برای درمان جای جوش، لک، زخم و … وجود داشته است که برخی از آنها به صورت سنتی و برخی دیگر با استفاده از تکنیک های خاص پزشکی قابل استفاده هستند. میکرونیدلینگ یکی از همین روش های جوان سازی پوست صورت است که سابقه آن به بیش از 50 سال پیش باز میگردد! شاید این مسئله به نظر شما کمی عجیب باشد، اما باید گفت که این شیوه درمانی، شباهت زیادی به یکی از شیوه های درمانی مصریان باستان دارد! در ادامه همراه ما باشید تا شما را با این شیوه جوانسازی پوست آشنا کنیم.
میرونیدلینگ چیست ؟
همانطور که گفته شده، میکرو نیدلینگ یکی از جدیدترین شیوه های درمانی برای از بین بردن جای بسیاری از جراحت های پوستی مورد استفاده قرار می گیرد. جالب است بدانید که این شیوه به عنوان یکی از روش های درمان غیر تهاجمی در نظر گرفته می شود که در سالیان دور به شکل دیگری با همین هدف جوانسازی پوست صورت مورد استفاده قرار می گرفته است. چرا که مصریان در گذشته با استفاده از ماسک های زبر خشن، مامند سنگ مرمر، لایه های مرده پوست را بر می داشتند و در نتیجه راه را برای ساخت و ترمیم مجدد پوست هموار می نمودند.
میکرو نیدلینگ چگونه انجام می شود؟
در انجام microneedling از دستگاهی با سوزن های کوچک استفاده می شود که در اثر تماس با پوست صورت و وارد کردن مقدار معینی فشار، سوراخ های کوچکی روی پوست صورت ایجاد کرده که با انجام این کار فضا را برای وارد کردن مواد و سرم خاص باز می کند.
برای انجام این کار می توان این متد درمانی را به یکی از دو شیوه زیر اجرا کرد:
- به صورت دستی
در این روش از دستگاهی که درمارولر نام دارد و از یک سری غلتکی همراه با تعداد زیادی سوزن کوچک و نازک که از جنس تیتانیوم هستند تشکیل شده است برای ایجاد حفره هایی با عمق مشخص استفاده می شود. در حال حاضر امکان استفاده از دستگاه های نیدلینگ با جنس های مختلف مانند سیلیکونی، شیشه ای، فلزی و پلیمری و … در ایران وجود ندارد.
- با استفاده از دستگاه
در این روش، برای ایجاد منافذ با فاصله معین از یک دستگاهی استفاده می شود که سرعت حرکت آن قابل تنظیم است. بنابراین تعداد منافذی که در این روش بر سطح پوست ایجاد می شوند، به نسبت روش دستی بسیار زیادتر بوده و نتیجه بهتری می دهد.
در هر دو حالت روزنه و زخم های ایجاد شده باعث می شوند که سرم و سایر مواد درمانی وارد منافذ پوست شده تا ترمیم و بازسازی پوست از نو آغاز شود. به همین دلیل معمولا قبلا از انجام این کار، سرمی که از موادی مانند ویتامین C، اسید هیالورونیک و … تشکیل شده است به روی پوست زده می شود. استفاده از این سرم در تسریع روند و میزان تولید کلاژن و الاستین تاثیر مثبتی داشته و در نتیجه موجب بازسازی و جوانسازی پوست صورت با سرعت بیشتری می شود. این که میزان عمقی وارد شدن سوزن ها در پوست تا چه اندازه باشد، به میزان جراحت پوست و تشخیص پزشک بستگی دارد.
کاربرد میکرو نیدلینگ چیست؟
- رفع چین و چروک و جوانسازی پوست
یکی از اولین و اساسی ترین کاربرد های این متد درمانی، رفع چین و چروک پوست است. چرا که در طول زمان میزان تولید کلاژن پوست کاهش چشمگیری پیدا می کند و همین مسئله باعث افتادگی و ایجاد چین و چروک در پوست می شود. در حالی که با استفاده از این شیوه و مواد مغذی که برای تزریق به پوست استفاده می شوند، میزان تولید کلاژن و الاستین پوست مجددا افزایش پیدا می کند.
- درمان جای جوش و آکنه
برای کاهش اثر جای جوش و آکنه می توانید از تکنیک ترمیم سازی مجدد استفاده کنید. همان طور که گفته شد در طول انجام این کار، زخم هایی با روزنه های کوچک روی سطح پوست ایجاد می شود که اگر به در نظر گرفتن مراقبت های لازم به خوبی ترمیم شوند، جای زخم های قبلی را نیز تا حد زیادی کاهش می دهند.
- کاهش میزان ترک های حاملگی یا چاقی/لاغری
یکی از قابلیت های پوست خاصیت کشسانی بودن آن است. علاوه بر این که در گذر زمان این خاصیت پوست رو به تحلیل می رود، بلکه با بروز اتفاق هایی مانند حاملگی، چاقی / لاغری و … فشار شدیدی به پوست وارد شده و باعث از بین رفتن این حالت پوست در بخش هایی از بدن مانند شکم، ران، بازو و … می شود. بر اساس مطالعاتی که اخیرا انجام شده است، با استفاده از این شیوه درمان، می توان تا حد زیادی این حالت پوست را بهبود بخشید.
قبل از انجام میکرونیدلینگ به چه مواردی باید توجه کرد؟
مهمترین نکتهای که قبل از انجام میکرونیدلینگ باید به آن توجه کرد، رعایت موارد بهداشتی است. بهتر است بهجای آرایشگاهها و مراکز زیبایی، میکرونیدلینگ در مطب پزشک یا کلینیکهای تخصصی انجام شود. از بهداشتی بودن و یکبار مصرفبودن سوزنها مطمئن شوید.
استفاده از سوزن (کارتریج) مشترک برای افراد مختلف و حتی استفاده از یک کارتریج برای یک فرد در چند جلسه میتواند به علت کندشدن سوزنها و همچنین آلودگی سبب تخریب بافت و عفونت شود و صدمات جبرانناپذیری برای سلامت فرد ایجاد کند. در سالهای اخیر استفاده از کارتریجهای یکبار مصرف برای انجام میکرونیدلینگ مرسوم شده، اما توجه داشته باشید که فقط استفاده از کارتریج یکبار مصرف، ایمنی و سلامت شما را تضمین نخواهد کرد، زیرا لازمهی انجام یک میکرونیدلینگ ایمن و مطمئن، استفاده از کارتریج استاندارد، استریل و دارای غشای محافظ است تا بههیچعنوان خون، لنف و مایعات بدن از داخل کارتریج به داخل هندپیس نفوذ نکنند.
برای این کار در کارتریجهای استاندارد از نوع خاصی واشر ارتجاعی به نام «ممبران» استفاده میشود که مانع از ترشح و انتقال مواد درمانی، خون و مایعات لنفی از کارتریج به داخل هندپیس میشود. یادتان باشد که در صورت نبودِ غشایِ محافظ در کارتریج و انتقال مایعات به داخل هندپیس احتمال انتقال عفونت و ویروسهای هپاتیت و ایدز به افراد دیگر بهشدت بالا خواهد رفت. به همین دلیل درصورتیکه داخل کارتریجها بهجای «ممبران پلاستیکی»، فنر فلزی مشاهده کردید باید بدانید که این کارتریج ایزوله نبوده و بههیچوجه ایمن نیست.
مراقبت های قبل از عمل میکرو نیدلینگ
- پاکسازی کامل پوست
همان طور که گفته شد برای افزایش تاثیر این شیوه درمانی از سرم و ویتامین های خاص استفاده می شود. پس اگر می خواهید این مواد به خوبی جذب پوستتان شود، حتما قبل از انجام این کار با استفاده از پاک کننده های مناسب پوست خود را تمیز کنید.
- اعلام وضعیت پزشکی خود به دکتر
در صورتی که قبلا دچار ضایعه پوستی خاصی شده اید و یا به ماده خاصی حساسیت دارید، حتما پزشک خود را در جریان بگذارید.
- عدم استفاده از لایه بردار
با توجه به اینکه حساسیت پوست در هنگام انجام این کار بسیار زیاد است، بهتر است که دو الی 3 هفته قبل ازاین عمل زیبایی، مصرف هرگونه لایه برداری را قطع کنید تا پوست استحکام خود را حفظ کند.
مراقبت های بعد از میکرونیدلینگ
به دلیل سوزن هایی که به صورت عمقی وارد پوست شده اند، التهاب و کبودی یکی از اولین نتایج این عمل زیبایی است که موجب ترس و وحشت بسیاری از افراد می شود. پس اگر می خواهید نشانه های انجام این عمل زیبایی در سریع ترین زمان ممکن بهبود پیدا کند، موارد زیر را بعد از انجام این عمل زیبایی رعایت کنید:
- مصرف میوه هایی که خاصیت ترمیم کنندگی و بهبود جای زخم و التهاب دارند.
- عدم استفاده از داروهای ضد التهاب مانند ادویل و بروفن. (چرا که این داروها در روند بهبود اختلال وارد کرده و اجازه نمی دهند که روند بهبود به صورت طبیعی طی شود.)
- عدم انجام فعالیت هایی که باعث تعریق پوست می شوند.
- عدم حضور در در معرض آفتاب مستقیم در طولانی مدت
- استفاده از کرم های ضد آفتاب حاوی زینک
- دست کاری نکردن پوست در روزهای اول
- عدم استفاده از محصولاتی که خاصیت اسیدی دارند
چه کسانی نباید میکرونیدلینگ انجام دهند؟
- افرادی که زخم، بریدگی یا خراشیدگیهای باز روی پوستشان دارند؛
- کسانی که طی یک سال گذشته، پوستشان تحت پرتودرمانی و اشعهدرمانی قرار گرفته؛
- کسانی که در ناحیه موردنظر، هرگونه عفونت پوستی، عارضه یا تبخال دارند؛
- خانمهایی که دوران بارداری و شیردهی را میگذرانند؛
- کسانی که سابقهی بروز کلوئید (در محل عارضه گوشت اضافه بالا میآورند) دارند یا زخمهایشان خیلی دیر التیام پیدا میکند؛
- افراد مبتلابه عفونت پوستی، بیماریهای پوستی و هرپس سیمپلکس؛
- افرادی که در طول سه ماه گذشته، تحت درمان با داروی اکوتان (ایزوترتینوین) بودهاند؛
- بیماران هموفیلی و کسانی که از آسپرین و داروهای ضدانعقاد خون استفاده میکنند.
مزایای میکرو نیدلینگ چیست؟
- تحریک روند تولید کلاژن و کمک به جوانسازی هرچه بهتر پوست
- بازسازی پوست و قابلیت از بین بردن بسیاری از جای زخم ها
- کمک به روشن کردن پوست به واسطه از بین بردن
- قابل استفاده برای نقاط حساس پوستی مانند بینی، گردن، دور چشم و …
- پایین بودن هزینه های این روش درمان جهت جوانسازی پوست صورت به نسبت سایر روشها مانند لیزر
- برخلاف لیزر از این روش می توان برای هر پوستی با هر رنگی استفاده کرد.
عوارض میکرونیدلینگ چیست؟
- قرمزی و تورم پوست در ناحیه درمان
- ایجاد انواع حساسیت های پوستی
- تیرگی پوست در صورتی که میزان فشار وارد شده مناسب نباشد.
- التهاب و ورم خفیف
انواع دستگاههای میکرونیدلینگ کداماند؟
دستگاه درمارولر
در نگاه اول ظاهر دستگاه «درمارولر» شبیه قلمموهای غلتکی کوچک رنگآمیزی زوایایی از ساختمان است که دسترسی به آنها مشکل است. در سر این ابزارها یک سیلندر گرد وجود دارد که حول یک محور افقی میچرخد و روی سطح دوار آن حداقل ۲۰۰ سوزن بسیار ریز قرار داده شده است. در قسمت بالای درمارولر هم یک دستگیره وجود دارد که از آن برای حرکتدادن غلتک بر روی سطح پوست صورت استفاده میشود.
پزشک این وسیله غلتکمانند را با فشار مختصری روی پوست صورت میغلتاند و در نتیجه، در مسیر حرکت، درمارولر صدها سوراخ ریز روی پوست ایجاد میکند. اگر چه برخی افراد از این دستگاه بهعنوان یک دستگاه میکرونیدلینگ خانگی هم استفاده میکنند، توصیهی پزشکان این است که بهتر است این کار در مطب پزشک و مراکز تخصصی انجام شود.
دستگاه درماپن
ظاهر «درماپن» دقیقا شبیه خودکاری با نوک گرد و مدور است که سوزنهای ریزی روی نوک آن تعبیه شده است. نوک این وسیله و سوزنهای آن بهوسیله یک موتور الکتریکی کوچک حرکت داده میشود. وقتی که سوزنهای درماپن به حرکت در میآیند، شبیه به حرکت مُهر زدن، به داخل پوست فرو میروند و خارج میشوند و به این ترتیب تعداد زیادی سوراخ بسیار ریز در پوست ایجاد میکنند. برخی افراد از این دستگاه در منزل هم استفاده می کنند که بهنظر می رسد، ایدهی جالب و ایمنی نباشد. در مجموع، از هر دو دستگاه درمارولر و درماپن برای تحریک پوست برای ساخت طبیعی کلاژن استفاده میشود.
دستگاه درمااستامپ
«درمااستامپ» از نظر ظاهری بسیار شبیه به درماپن است؛ با این تفاوت که اندازهی نوک آن بزرگتر و تعداد سوزنهای آن بیشتر است. این وسیله میتواند بهوسیلهی دست و یا موتور الکتریکی حرکت کند. عملکرد درمااستاپ هم شبیه به درماپن بهصورت مهرزدن است. به این ترتیب که روی پوست نمیغلتد، بلکه سوزنهای ریز در حرکتی شبیه به مُهرزدن در پوست فرو میروند. روش کار درمااستامپ شبیه دستگاه تاتوست، اما تفاوتش این است که بهجای یک سوزن، تعداد زیادی سوزن ریز بهصورت همزمان در سطح پوست فرو میروند و البته از رنگ یا جوهر تاتو هم خبری نیست.
دستگاه میکرونیدلینگ با سیستم دیود و نور (LED)
در این دستگاه میکرونیدلینگ از سیستم دیود و نور LED برای جوانسازی پوست استفاده میشود. با این همه، هنوز نتیجهی تحقیقات قطعی در مورد عملکرد بهتر این دستگاه نسبت به مواردی که در بالا ذکر شد، گزارش نشده است.